Het incassobureau

16 maart 2018
 Categorieën: Gelddiensten, Blog


Wanneer men een rekening niet op tijd betaalt, dan loopt men de kans op een gegeven moment een brief van een incassobureau binnen te krijgen. Veel mensen raken bij het ontvangen van een dergelijke brief al in paniek, omdat dit best wel dreigend over kan komen. Vaak weet men ook niet het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder, waardoor veel mensen onterecht angst hebben dat incassobureau's allerlei zaken in beslag gaan nemen. Dit is absoluut niet zo. Alleen de deurwaarder is gerechtigd dit na een gerechtelijke uitspraak uit te voeren. 


Wat doet een incassobureau?

Wanneer een onderneming zijn facturen niet betaald krijgt, zal heteen aanmaning sturen, na een tweede en derde aanmaning, zal de onderneming de vordering vaak uitbesteden aan een incassobureau. Het is dan aan hen om de vordering binnen te krijgen. Dit gebeurt ook vaak met aanmaningen, maar dan verhoogd met incassokosten. Deze incassokosten is de wijze waarop incassobureau's hun geld verdienen. Op deze wijze kan men vaak op no-cure-no-pay basis werken, waarbij de klant dan in principe niets kwijt is aan het overdragen van zijn vorderingen. De schuldeiser die een brief van een incassobureau ontvangt, doet er verstandig aan, om direct contact met hen op te nemen. Dit om te voorkomen dat de incassokosten nog hoger gaan worden. Wanneer de vordering niet betwist wordt, dan kan men ook het beste betalen. Als de vordering niet terecht is, lever dan zoveel mogelijk bewijs aan het incassobureau om dit te ondersteunen. Zij zullen dan contact met hun klant gaan opnemen. Wanneer een schuldeiser echt niet betaald dan zit er voor het incassobureau er ook niets anders op dan, na overleg met hun klant, om de vordering door te zetten naar een deurwaarder, die andere maatregelen, zoals beslaglegging in gang kan zetten.


Kritiek Incassobureaus zijn nogal eens slecht in het nieuws gekomen. Ten eerste om de soms nogal hoog oplopende incassokosten. Soms vielen bijvoorbeeld de incassokosten nog hoger uit dan de vordering zelf. De overheid heeft hier nu een maximaal bedrag aan incassokosten ingesteld, zodat incassokosten niet meer buitensporig hoog mogen zijn. Dit is overigens nog niet altijd van toepassing en zijn veel mensen daar ook niet van op de hoogte.  Daarnaast is het zo dat incassobureaus geen wettelijke of beschermde status hebben. Dit betekend dat iedereen een incassobureau kan beginnen. Dit leidt ertoe dat er ook best wel wat incassobureaus zijn, die niet helemaal volgens het normale traject werken en schuldeisers gaan bedreigen, buitensporige kosten berekenen en zelfs zaken in beslag nemen, terwijl zij daartoe niet gerechtigd zijn. Wat dat betreft zou een wettelijke regeling handig zijn, zodat er alleen betrouwbare en integere incassobureaus overblijven.

Tip: RechtNet Advocaten BV voor Noord-Brabant


Delen